...přinášíme krátkou
ukázku. Otázka dne: jak je možné, že ichforma tak neodbytně svádí čtenáře k
domněnce, že autor všechny popsané příhody do puntíku zažil na vlastní kůži?
Zatímco z Totál Balkánu jsem vyšla docela dobře (čtenáři si myslí, že jsem
alkoholik), u Snoubenky je to podstatně horší: čtenáři si myslí, že dovedu
vařit! Což je nebezpečný závěr, proti němuž je potřeba se nekompromisně
postavit.
Je mi
trapné rozvalit se v odpoledním slunci na terase, zatímco Jadranka zametá a
poklízí v kuchyni.
„Jistěže můžeš,“
křikne radostně, když se nabídnu, jestli bych jí nemohla s něčím pomoct. „Ale v
tomhle mi nebudeš nic platná,“ ukáže na moje dlouhé světlé šaty. „Skočím pro
nějaké věci po Luciji, bývala skoro stejně tenkasta jako ty.“
Lucija je Baldova
sestra, která se vdala na Korčulu. Vyfasuju dlouhou černou sukni, pruhovanou
košili, zástěru a šátek. A schytámi svůj první úkol: „Vzadu na zahradě najdeš kokošinac,
tady máš ošatku a seber vajíčka. Mělo by jich být tak pět.“
Přes zahradu jdu jako
na popraviště. Jak se asi sbírají vajíčka? Bolí to, když se člověku slepice
zaklovne do zápěstí? Vzpomenu si na hororový film Ptáci. Třesoucí se rukou
otevírám kdákající skříň, kterou určím jako kokošinac. Uvnitř
hnízdí v nepřátelském šiku sedm slepic, které rázem ztichnou a zírají na mě s
podobnou tupostí, s jakou si mě prohlížela želva Mája.
„Kšá, potvoro!“
cvrnknu do nejbližší slepice prstem. Zatřepe křídly, poskočí do kouta
slepičárny a rozkdáká se jako drbna před samoobsluhou, která hořekuje na celý
svět a stěžuje si, že zdražili rohlíky a majitel jí vystěhoval z bytu. To-‐to-‐to-‐to-‐víte-‐že-‐jó! Tako-‐ko-‐ko-‐ko-‐vá nespravedlnost!
Posbírám celkem čtyři
vejce, po pátém mě ani nenapadne pátrat, protože zarputilá kvočna na něm sedí
daleko vzadu, takže bych musela vniknout do jámy lvové celou svou paží, se
kterou se ještě rozloučit nechci. Přibouchnu dvířka a prchám středoevropskou
zeleninovou zahrádkou zpátky do Chorvatska, pochlubit se Jadrance s kořistí.
Jadranka se zatím
pustila do škrábání brambor. Jedna brambora jí trvá tak šest vteřin. Vetkne mi
do ruky škrabku. Mně jedna brambora trvá tak šest minut. Vysvětlení, že
brambory jsem naposledy škrábala na letním táboře před dvaceti lety a od té
doby jím jen hranolky z McDonalda, si nechám pro sebe. Ale Jadranka se nedá
odradit. Dokonce mě pochválí, jak jsem jí pomohla! Nedala bych si za odměnu
štamprli myrty? Nedala, ale stydím se odmítnout. Přiťukneme si
nad škopkem. Tmavě fialový likér mi překvapivě zachutná, připomíná zkvašené
borůvky.
Na rozdíl od brambor,
které jsem škrábala alespoň párkrát, chobotnici jsem nekuchala nikdy, ba dokonce
jsem na ní nikdy ani nesáhla. A na jediný případ, kdy jsem se s ní setkala,
nevzpomínám ráda: bylo to v moři, u skalní stěny, které jsem se bezelstně
přidržela a nahmatala chapadlo. Jeho majitelka změnila barvu, vytřeštila
obrovité oči a vypustila mrak černého barviva. Já jsem vzápětí zlomila plavecký
rekord na padesát metrů volným způsobem.
Chobotnic je celkem
osm a jsou to mackové s dlouhatánskými chapadly. „Když se dělá hobotnica
izpod peke, nechává se vcelku, jen se musí očistit – vytáhnout vnitřnosti a
zub.“
Vida, tak ona má ta
bestie dokonce i chrup! Ještěže jsem tehdy stačila uplavat. Nejdřív by mě
zardousila chapadly a potom ještě kousla zubem! Očistit chobotnici trvá
Jadrance jen o něco déle než oškrábat bramboru.
Mně to netrvá.
Atraktivní nabídku vzít do ruky rosolovitý předmět, jenž tíhou, texturou i
pachem ze všeho nejvíc připomíná starý hadr na podlahu, který vymáchali ve
směsi kanagonu, aspiku a šlemu neurčitého rodokmenu – tu nabídku odmítnu.
Je dostatečnou
pohromou, že se musím dívat, přičemž je štěstí, že mám žaludek konzervovaný
dvěma štamprlemi myrty. Jadranka nedbá a snaží se mi metodu čištění
chobotnice plasticky objasnit: „Popadneš hobotnicu za lem pod
hlavou a pak jí otočíš naruby – takhle!“ Nahmatáš sáček vnitřností, odškubneš –
tuf! – a pak už jen vyrveš zub, a je to – gotovo!“ Myslím, že
přesnou rázností při práci s masem Jadranka dalece předčí Hanibala Lectera.
Utek by před ní. Já nemám kam, pokud nepočítám kokošinac. Přísahám,
že pečené chobotnice se ani nedotknu! Kdybych byla ušetřena lekce čištění,
kdybych nebyla svědkem všech žlaznatých výměšků a rvaní zubu, zkrátka – kdybych
byla konfrontována jen a pouze s hotovým talířem upečeného čehosi, byla by zde
šance, že alespoň ochutnám. Proces posmrtného mučení tkání mě však naplnil odporem,
stejným odporem, jakým mě naplnilo mých několik řídkých návštěv řeznictví nebo
dokonce zabijačky, kde jsem v rámci bojkotu konzumovala jen chleba s máslem,
opečené brambory a štrúdl.
Ale Jadranka mě
odzbrojí: "Gratuluji. Většina turistů se na čištění chobotnice nevydrží
ani dívat. Počkej večer, budeš se olizovat až za ušima!"
Možná mi ta informace unikla, ale v jakém knihkupectví lze Snoubenku koupit?
OdpovědětVymazatLucie
Díky za zájem - Snoubenka by měla být k dostání ve většině knihkupectví, případně se dá, tuším, objednat přes Kosmas nebo přes Albatrosmedia.
VymazatAhojky, než se pustím do Snoubenky či Balkánu, přečtu si Tvůj blog (jsem ráda, že jsem jej objevila - zajímavou cestou - v souvislosti s volbou nového českého soudce do ESLP). Nedávno jsme s Christophem vzpomínali na naši výpravu do Schiltigheimu a záchranu Tvého plakátu :-). Doufám, že se Ti dobře daří. Dobrou slinu a hodně inkoustu přeje Simona
OdpovědětVymazatAhoj Simono! Díky moc za zprávu - to je skvělý překvapení! Balkán se dá stáhnout jako ekniha (Snoubenka snad časem taky), oba tituly jinak běžně v knihkupectvích. Určitě se ozvi, kdybys měla cestu do Prahy. Jinak plakát stále visí na zdi a za jeho záchranu stále dlužím Tobě a Christophovi oběd. Srdečně zdravím, Blanka
OdpovědětVymazat