Tento blog je preventivním opatřením proti 1) smazání pevného disku, 2) spláchnutí flashky do záchodu, 3) krádeži, ztrátě nebo požáru, při němž by došlo ke zničení jedinečného šanonu s poznámkami a texty, 4) kombinaci všech předchozích katastrof. Vychází bez jakéhokoli žánrového omezení, a to zcela nevypočitatelně buď v češtině nebo v angličtině.

čtvrtek 28. dubna 2011

Království za koně...

...volal anglický král Richard III., marně prchaje z bitevního pole před více než půl tisíciletím. Budoucí král William nic takového nevolá. Přesto se česká vláda rozhodla věnovat mu jako svatební dar koně, možná pro případ, že by ho někdy v budoucnu potřeboval. 

Nevím, v čí chytré hlavě se tento nápad zrodil, a už vůbec se neodvažuji odhadovat, kolik bude příprava a převoz originálního daru stát. V každém případě si troufám tvrdit, že sympatičtí a neokázalí snoubenci William a Kate budou ze štědré pozornosti spíš v rozpacích. Ke všem ostatním povinnostem a starostem jim totiž Česká republika iniciativně přihodí položky "co s koněm", "kam s ním", "náklady na jeho péči", a řadu dalších. Kdo si myslí, že britská královská rodina si při svých možnostech s takovou drobností hravě poradí, je na omylu: jak královna Alžběta, tak William s Kate jsou známí svou šetrností, civilním vystupováním a snahou zužitkovat pozornost, která je na ně upřena, chvályhodným způsobem. Ne nadarmo proto umístili na svůj svatební web tuto výzvu: "Jako vyjádření vděku za projevy dobré vůle, s nimiž se snoubenci setkávají od oznámení zásnub, princ William a slečna Catherine Middletonová žádají všechny, kdo by jim chtěli poslat svatební dar, aby zvážili možnost udělat to prostřednictvím příspěvku nadačnímu fondu."  William a Kate se ubrali stejnou cestou jako kterýkoli jiný pár, jenž nestojí o zbytečné sady příborů a ubrusů, které skončí na půdě, a upřednostní proto dary podle svého vlastního výběru nebo ve formě finančního příspěvku. Jako člen královské rodiny to má William těžší, tj. nemůže si s ohledem na aristokratický bonton a politickou korektnost jen tak dovolit dary přímo zakázat nebo si dokonce sestavit vlastní svatební seznam tak, jako to dělá kdekdo. Spojení "aby zvážili" lze proto přeložit mimo jiné jako apel na vládce, panovníky a ministerské předsedy: "Pro všechno na světě vás prosíme, hlavně nám neposílejte žádné národní kroje, sbírky tradičního porcelánu nebo dokonce živá zvířata, protože - věřte tomu nebo ne - my máme ještě o něco více krámů než běžné páry, a nevíme, co s nimi. Pokud nám nic nedáte, fakt se neurazíme. A pokud nám něco dát chcete, přispějte na svatební charitativní fond, kterým podle vlastního výběru můžete podpořit buď znevýhodněné děti, válečné veterány nebo ochranu přírody. Díky, že to respektujete."  Je možné, že se mýlím - třeba naše vláda udeřila originálním darem hřebík na hlavičku a novomanželé budou štěstím bez sebe. Jako občan a daňový poplatník bych, ale, byla radši, kdyby naše vláda byla zvážila přání snoubenců a částku v hodnotě vzácného kladrubského hřebce + nákladů na jeho převoz + doživotní péči věnovala na svatební charitativní fond, aby William s Kate mohli podpořit to, co sami chtějí. Takhle je Česká republika naopak za Tetu Kateřinu, která ví všecko nejlíp, a navzdory všem vlídným doporučením přiharcuje na svatbu s exkluzivní kredencí - co na tom, že jich budoucí manželé mají desítky! Jsem si jistá, že peníze by pod patronátem snoubenců byly využity nejlepším možným způsobem. Tento bystrý a kultivovaný mladý pár ve mně, ostatně, budí větší důvěru než drtivá většina našich ministrů. 

1 komentář:

  1. http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/dar-kralovskemu-paru-hrebec-favory-alta-xxi-zustane-v-cr-971928

    OdpovědětVymazat