Tento blog je preventivním opatřením proti 1) smazání pevného disku, 2) spláchnutí flashky do záchodu, 3) krádeži, ztrátě nebo požáru, při němž by došlo ke zničení jedinečného šanonu s poznámkami a texty, 4) kombinaci všech předchozích katastrof. Vychází bez jakéhokoli žánrového omezení, a to zcela nevypočitatelně buď v češtině nebo v angličtině.

pondělí 21. listopadu 2011

Karel Čapek bloguje

a to zde. Nejnověji například o mravní očistě společnosti od bolševického myšlení. Jak je to dnes, po více než sedmdesáti letech, opět aktuální! Sledujte každý týden na webu Lidových novin. Mimochodem: Čapkovy sloupky už ve své době zcela přesně naplňovaly formu blogpostů - byly stručné, jasné a břitké, tedy takové, jaké by měly blogové zápisky být. (...Z téměř osmdesátky zde publikovaných Metodických pokynů splnily tato kritéria asi tak dva texty.) Čapkova díla jsou jinak volně ke stažení na stránkách pražské Městské knihovny zde.
Za hranicemi našich hájů, luhů a jazykových horizontů doporučuji například Hemingwayův rozcestník a nebo stránky, kterým musí propadnout každý milovník alžbětinského génia - Blogging Shakespeare, kde lze nejnověji najít např. zajímavou polemiku na téma Byl Shakespeare skutečná postava?  vyvolanou filmem Anonymous. Všem Jinopsavcům přeji příjemné brouzdání virtuálními žánry; já jdu pronásledovat inspiraci (posledně spatřena dnes ráno nad Šáreckým údolím v přestrojení za zkřehlé jeřabiny, které tají, když se jich člověk dotkne horkou dlaní, a pak za páru nad mizernou kávou z McDonald's, která mi zamlžila brýle, takže jsem se uprostřed plastohnusné restaurace na malou chvíli cítila jako v impresionistické galerii).

Žádné komentáře:

Okomentovat