Tak jsem se odvážila, lépe řečeno totální hlad mě donutil: dám už pokoj s instantními čínskými polévkami a ve velkém hrnci vyrobím pravý domácí hovězí vývar! Byl to úkol hodný měsíce ledna, který je beztak pln ambicí a předsevzetí, elánu a odhodlání zkoušet věci, které jsme nikdy v životě nedělali a - jak mohu dodat po trpkých zkušenostech - už je taky v životě dělat nebudeme!
Začnu od konce, který nastal před několika minutami: sedím uslzená nad hrncem něčeho zcela hrozného, tak hrozného, že i vyhladovělý, toulavý, osudem zkoušený pes by dozajista pohrdl. Bloudím naběračkou v tom odpudivém čemsi podobně jako major Šebek ve filmu Pelíšky poté, co v horké kávě roztavil plastové lžičky od soudruhů z NDR. Tak jako u všech ostatních kulinářských nezdarů, i tentokrát se snažím dopadnout viníka a zjistit, kde se stala chyba. Protože jsem se, sakra, zase jako blbec držela receptu a jediné, co z něj zbylo, je ten blbec. Jistěže jsem nejdřív podnikla průzkum. Znám své možnosti, takže vím, že se v žádném případě nemohu pouštět např. do barokního pojetí hovězí polívky podle M.J.Sandtnerové, která z tohoto prý nenáročného pokrmu vytvořila týmový projekt, který zabere týden, a na závěr jako by nic radí zlepšit chuť polévky čerstvými dušenými hříbky. Nakonec jsem našla recept, který psal na první pohled rozumný a zaměstnaný člověk, a ráznost postupu byla až odzbrojující: naházejte všechno do hrnce, zalijte vodou a počkejte, až vznikne polívka. To se mi velice líbilo, protože taková metoda umožňovala vrátit se v mezičase k tvůrčí práci a nezdržovat se mícháním, sbíráním pěny a jinými nesmysly, jimiž hýřily recepty ostatní (asi je psali lidé nezaměstnaní, kteří nemají po celý den nic na práci, a číhat na pěnu pro ně znamená příjemné zpestření).
Autor receptu byl benevolentní i ve výběru zeleniny: prostě tam vražte všechno, co doma najdete. Připadalo mi to úsporné a zároveň svobodomyslné. Proč se vlastně omezovat jen na fádní kombinaci cibule-mrkev-celer-petržel? Lup ho tam lilek. A rajče. Kopr - heleho, jak se na mě smutně kouká! U čili-papriček zaváhám: aby se mi to netento...nebylo moc vostrý. Nasypu jich do hrnce jenom pár. Ředkvičky mi do směsi tak nějak nesedí, proto je ušetřím. Čínské zelí taky. I křen. Otázka dne: je dýně zelenina?
Obřadně sejmu plastovou fólii z obalu, na kterém je napsáno: Polévková směs - hovězí - Kč 98,60. Je to první maso na polévku, které jsem v životě koupila (tedy hledala v chladícím boxu, protože jsem neměla tušení, z jakého dílu masa se polívka vaří, a tudíž jsem se bála přiblížit k nevraživému muži v bílé čepici, který vydával maso na váhu, a obtěžovat ho dotazy z jeho oboru). Směs se skládala ze tří bytelných kostí a kusu masa.
Utemovala jsem hrnec poklicí a odešla psát. Miluju jídla, co se uvaří sama!
Naschvál jsem se nešla ani jednou podívat, i když mnou cloumala zvědavost. Řekli, že se to má přiklopit a nechat být? Řekli. No tak.
Když jsem se po předepsaných dvou hodinách vkradla do kuchyně, šilhala jsem hlady. Ale na to, abych rozpoznala hovězí zkázu a masakr zeleniny, jsem viděla dostatečně: vznikla zastřená lojová omáčka, ze které čněly pahýly masa a kostí jako kusy ztroskotané lodi, která už se nedala zachránit, zatímco cibule, česnek a rozdrásané tkáně rajčete plavaly kolem v poslední křeči a prosily, abych je zachránila. Vytáhla jsem je vidličkou. Mrkev se žalem rozpustila. Lilek se na protest vypařil.
K obědu jsem měla kečup, tatarku a torza zeleniny v housce. V jídelním lístku by to nabízeli jako Memoáry hovězí polévky nebo Česnekův poslední výstřel. Čínské zelí se za těchto okolností velice hodilo a v kombinaci s čínskou instantní polévkou bylo obzvlášť lahodné.
Přezkumem několika dalších receptů jsem shledala toto: polévka se podle všeho nesmí dělat z kostí morkových (jak mám, propánakrále, vědět, jak vypadá morková kost? a proč by do chlazených směsí vůbec dávali něco, co se k vaření polévek nehodí?) a hlavně - v jakés diskusi pod čarou bylo řečeno, že vařit se nesmí klokotem, nýbrž na velice mírném plameni... No, možná byl ten zaměstnaný člověk, co psal recept, stručný až moc.
To mi připomíná moje vlastní veselé lapálie s kuchařským uměním. Komu se nic podobného nikdy nestalo, není patrně člověk, ale (kuchařský) robot. Jako ideální jídlo pro zaměstnané doporučuju kumpir, chutná to skvěle a nedá se to zkazit.
OdpovědětVymazat