Tento blog je preventivním opatřením proti 1) smazání pevného disku, 2) spláchnutí flashky do záchodu, 3) krádeži, ztrátě nebo požáru, při němž by došlo ke zničení jedinečného šanonu s poznámkami a texty, 4) kombinaci všech předchozích katastrof. Vychází bez jakéhokoli žánrového omezení, a to zcela nevypočitatelně buď v češtině nebo v angličtině.

pondělí 30. dubna 2012

Soutěž: Jděte na nákup a hledejte románové postavy!

V pantoflích, v rozviklaných brýlích jako učitelka Maxová z Obecné školy, po které zpupný žák Rosenheim hodil kalamářem, a se starým košíkem, z něhož trčí proutí - vyběhla jsem na nákup. Pro spisovatele, který tráví většinu času mezi čtyřmi zdmi, je výprava do přilehlého supermarketu skutečným zážitkem, kdy se jeho smysly vyostří jako u zvířete v ohrožení a mozek o překot vyhodnocuje podobu dnešního dne a světa. Když jsem na pohyblivý pás u pokladny vyskládala mrakodrap potravin, co jsem nesla v náruči (o důvodech bojkotu nákupního vozíku čtěte zde), mou pozornost upoutala změť zapomenutých účtenek. Shrábla jsem je do tašky, abych z nich doma vyvodila závěry a několik průtokových poznatků (...např. ten, že na toaletní papír je vyšší sazba DPH než na Nedělní Blesk). Čtěte dál a vyvozujte taky, protože tak můžete vyhrát DVD Cimrmanovy divadelní hry Záskok!

Kdo byl člověk, který si ve 20:33 šel koupit CHLÉB VÍCEZRN. (CZK 39.90), 3 x CHIPSY PAPRIK. (CZK 13.90) a k tomu plastovou tašku za šest korun, nesbíral body ani dětské samolepky a na zaplacení měl přesně? Děkujeme za Váš nákup! Rozporuplná osobnost, která se nemůže rozhodnout, jestli má žít zdravý celozrnný život nebo se už vykašlat na éčka, cholesterol a kalorie. Zabezpečený muž středního věku bez dětí (nezajímají ho roztomilé samolepky), který má dost peněz. Chleba za čtyřicet je luxus. A taška za šest taktéž, uvážíme-li, že chleba a chipsy lze snadno odnést v ruce. Něco mi říká, že jel autem - ano! - to bude ono: elegantní muž středního věku parkoval svým krásným autem, řekněme, BMW M6 Coupé, které nechal před hodinou ručně umýt a vyluxovat (přičemž se nemohu zbavit myšlenky, že člověk, který si koupí paprikové chipsy, jezdí v červeném autě). Nesnáší drobky a otisky mouky na čalounění sedadla, takže chleba utemuje v tašce. Má dobrou náladu, takže chce pokladní usnadnit život a vyskládá na kasu armádu drobných. A nebo měl ještě lepší náladu, takže útratu 88 Kč zaplatil stovkou a řekl mladé pokladní-brigádnici, že drobné si může nechat? Pokladní se dost možná zalíbil, a to ani nevěděla, že to zářivé červené BMW M6 Coupé, které bliká na zákazu stání, je jeho. Muž nasedl do auta a podíval se na sebe do zpětného zrcátka. Všechno v pořádku. Může vyrazit na večírek, kam hlavně neměl nic nosit, ale nedalo mu to, a tak koupil alespoň tři balíčky chipsů - to mají lidi rádi, ačkoli o sám by se jich, tedy, jaktěživ ani nedotkl.


V 16:20 vyrazil na nákup důchodce z vedlejšího vchodu. Tašku měl vlastní. Přinesl v ní několik pivních lahví na vrácení. A několik dalších obratem zakoupil: 2 x PRIMUS (CZK 29.90), světlé pivo s typickou sladovou chutí a lahodnou hořkostí, jehož název předurčil brabantský vévoda Jan I. zvaný Primus, který je patronem sladovníků, dále 2 x VELKOPOP.KOZEL (CZK 12.90), 10 X  BRANÍK PLECH (CZK 12.40) a SELSKÉ VEPŘOVÉ (CZK 17.90). Body nesbíral, ale zato těch samolepek! Nechal za ně u pokladny 45 korun. To víte, jako vdovec má v životě pramálo radostí. Jednou z nich je ovšem jeho sedmiletá vnučka, která samolepky sbírá a vyměňuje si je s kamarádkami ve škole. Ale jinak? Co vám mám povídat. Stojí to za houby. Ani spát mu nechutná, ani jíst mu nechutná, nakonec ani to lahvové pivo není, co bývalo. A tak přešel na Primus v plastu a Braník v plechovce.


To paní, která přišla na řadu v 17:55, měla úplně jiné starosti. S dietou, například. Ano, chtěla koupit Poděbradku za CZK 16.90, ale zkrátka jí to nedalo a vyskládala dno vozíku baterií v sestavě 6 x COCA COLA (CZK 19.90). Ach jo... Ještěže včera na Slevomatu chytila v akci zeštíhlovací kúru. CHORIZO (44.90), 2 x ŠUNKA 100 G (41.50). A taky kryolipolýzu. GOUDA PLÁTKY, 4 x ZOTTARELLA. LAHŮDKY (85.80). Vždyť to dělá hlavně pro děti. Kluci jsou ve vývinu.  RAJČE ORANŽOVÉ (49.90), PAPRIKA ČERV.(22.90), BANÁNY (31.80). To je počasí... Nálada pod psa. Ale psali, že barevné ovoce a zelenina zlepšuje náladu. V banánech je spousta tryptofanu. To je na depku, totiž proti depce. ŽENA A ŽIVOT (30.00). To je život... NOSTE BARVY, KVĚTY A VZORY! Zhubnout, musí nutně zhubnout. K večeři si dá jen dvě rajčata oranžová. Nebo nic. Maximálně pár koleček čabajky. A nebo 2x  ČOKOTWIST (19.90) Proč jen ten čas tak letí? Když si vzpomene, o čem snila před patnácti lety, je jí  do pláče. Chtěla žít na vesnici, v zahradě pěstovat bylinky a na nákup jezdit na kole. RUSTIKÁLNÍ BAGETA (28.20). Menší nemáte? - rozhořčí se pokladní. Štve jí, když někdo nákup za pár stovek platí pětitisícovkou, sakra. Mladá, krásná, bohatá. Kdyby si, madam, dala práci a pohlédla se po té dvoukoruně! Ale to jí ani nenapadne. Dívá se do neznáma, bůhví na co myslí. Měla jsem si vzít ještě tamhletu lahev Jacka Danielse,  - zírá paní do vitríny za kasou. Na depku. Proti depce. Takhle si budu muset vzít Neurol. 

Má sbírka účtenek se utěšeně rozrůstá. Vzniká tak pestrý katalog románových postav, osudů a myšlenek. Jak je možné, že ve 20:58 vletěl do krámu člověk, který koupil jen CV BRILL.RÝŽE VS. za 11.90, MRKEV VOLNOU za 6 Kč, 10 x droždí á 2.90, odporně zahnědlé BANÁNY ZLEV. (9.90) a 3 x totéž číslo časopisu Apetit? Kdo se skrývá za účtenkou GRAPEFRUIT (12.20) - ROHLÍK (1 KUS!) - MRAŽENÝ KRÉM (31.90) a NEDĚLNÍ BLESK (14.00)?  

Zkuste si to. Běžte na nákup, zmocněte se některé ze zapomenutých účtenek a pak - po vzoru předchozích soutěží - pište o svých postavách přímo pod tento post krátké úvahy, charakteristiky či mikro-povídky. Vaše příspěvky autoritativním způsobem vyhodnotím a výherce odměním DVD hry Záskok. Uzávěrka: 4.5.! 




4 komentáře:

  1. Mám chuť psát a nemám u sebe anonymní účtenku, tak bez dovolení použiji tuto: CV BRILL.RÝŽE VS. za 11.90, MRKEV VOLNOU za 6 Kč, 10 x droždí á 2.90, odporně zahnědlé BANÁNY ZLEV. (9.90) a 3 x totéž číslo časopisu Apetit.


    Je těhotná tři měsíce a ví to týden. Robert jí řekl, že se mu z toho dělá špatně. Ale nemělo by se dělat špatně spíš jí? Pozorovala se, jako někdo, kdo očekává typické příznaky nemoci. Stála před zrcadlem a píchala se ukazováčkem do břicha. Nebyla tlustá, ale taky žádná sportovkyně. Prst se vytvořil v bledé měkké kůži důlek, který záhy zmizel. Břicho nikde. Třeba byl ten těhotenskej test poruchovej. Třeba byl i doktor poruchovej. Třeba byla sestra v laboratoři po flámu a zaměnila zkumavku. Robert řekl, že to nemůže být pravda, a pokud to pravda je, tak to nemůže být jeho. Jeho vina.
    Autobus jede až za dvacet minut. Není rozhodně ten typ, co by chodil pozdě nakupovat. Ale venku mrzne a ona nemá čepici. Šup do Tesca, tam se aspoň zahřeje.
    Časopisy. Bůhví, proč jsou hned v prvním regálu. Tohle číslo Apetitu vypadá zajímavě. Nejkrásnější svatební dorty. Téma: Bazalka. Vezme ho třikrát. Robert se s ní nechce o nic dělit. A v neděli jdou na oběd k jeho matce, tak aspoň přinese dárek.
    Koupí kilo rýže, zítra uvaří rizoto. Budou ho mít na dva dny. U regálů se zeleninou dostane chuť na mrkev. A kvasnicovou pomazánku. Ale chtělo by to ještě něco, co by mohla sníst hned. Autobus jede za pět minut. Popadne hnědožlutý banán a utíká k pokladně.

    H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně! A - ano - v případě absence účtenky nalezené je možné použít některou ze sestav v postu shora.

      Vymazat
  2. Deadline 4. května je dosti časný, ale zkusila jsem to a vyšlo mi následující:

    Ledabyle shrábnu do kapsy tři účtenky.

    Ledabyle – chm, to bych tak ráda. Ve skutečnosti jsem si nevybírala pokladnu podle nejmenší fronty, nýbrž podle „účtenkového potenciálu“. Zrovna dneska, když hledám inspiraci, musejí být pokladní tak odklizné! Skoro nikde se neválejí záznamy příběhů napsaných tímhle úsporným účetním slohem.

    Koho jsem si vytáhla?

    Knedlík: 15,90,-, k němu leda Pažitková: 15,90,- a Zlatopramen: 24,90,-. Zajímavá svačina, v 18:49 si ji obstaral patrně nějaký druh společností vyloučeného samotáře. Spláchnout knedlík pivem může v mých představách vyhublý padesátník, který na cestu do supermarketu sotva přezul pantofle, přičemž na sobě nechal viset vyšisovaný černý nátělník a džínové šortky, které nic ze spleti křečových žil vinoucích se mu po lýtkách rozhodně neskrývají. Proč taky – co je mu do lidí. Jsou mu buřt. Totiž knedlík. Ten snad umějí.

    To zjistí, až ho doma ohřeje. Sedne si na okenní parapet, otevře pivo, zapálí si cigaretu a bude mu blaze. Bude se cítit povýšen nad všechny psí výkaly v ulici i nad všechny malicherný půtky sousedů odnaproti. Povýšen přesně o dvě patra. Tím to hasne.

    Zapálí si další. Mikrovlnná trouba hlásí konzumovatelnost knedlíku.



    Že si koupil ještě Toa.papír 1role: 8,90,-, Houska: 2x580,- a Trv. Mléko 1,5%: 12,90,- jsem nezakomponovala. Večeře složená z housky a pažitkové pomazánky se mi zdála být příliš nudná.

    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! Díky moc za příspěvek. Uvidíme, jestli se ještě někdo přihlásí, ale se dvěma účastníky už jde o regulérní soutěž, takže jsem spokojená. :)

      Vymazat